Keresés
Close this search box.

Mozgásban a víz!

mozgásban a víz

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület felhívása iskolák számára, a Víz világnapja alkalmából

Kedves Pedagógusok! Kedves Környezeti Nevelők!

A VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését 1992-ben, a Rio de Janeiro-i környezetvédelmi világkonferencián kezdeményezték. Azóta a közoktatásba szinte beépült ez a nevezetes nap. Ám az ok, amiért életre hívták, nem szűnik! A Kárpát-medencén belül, s azon kívül is lassú, de észlelhető átalakulásokat tapasztalunk. Ebben a helyzetben fokozott figyelemmel kell fordulnunk a rendelkezésünkre álló víz minden formájához. Az ilyen jeles napok a figyelem felkeltését szolgálják.

Sok óvodában, iskolában szerveznek március 22-éhez kötődő rendezvényeket: témanapot, intézményi és intézményen kívüli foglalkozásokat, ahol a gyerekek azzal a lételemmel foglalkoznak, amely számtalan formában vesz körül bennünket (és testünk jelentős részét is kitölti).

Ha még nem ismerős a téma, vagy segítséget igényel a megvalósítás, érdemes a következő forrásokban kutakodni:

Idén a csoportszobák, tantermek falait átlépve további módszereket javaslunk:

  • Készítsen a csoport, osztály, de legjobb, ha az egész intézmény közösen egy FÉNYKÉPET, amit megoszt a világhálón, ahogy ezt korábban több helyütt is megtették. (l. a lenti példákat)
  • Biztosan akad a diákok között valaki, aki telefonon készíteni tud egy rövid VIDEÓT, amin a társai a víz valamilyen formáját (a hulló, esetleg hópehelyből esőcseppé olvadó csapadéktól, forráson át egészen a háborgó tengerig), vagy a mozgását (hullámzik, örvénylik, áramlik, cunamivá válik vagy éppen elapad) fejezik ki a mozgásművészet valamilyen formája segítségével, s amit közkinccsé tesz az interneten.
Gyermekek esőcseppet mintázó alakzatban – szöveg: Mozgásban a víz! Márc. 22. Víz világnapi felhívás iskoláknak

Kép: Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Bp.)

Kép: Matolcsy Miklós Általános Iskola (Farmos)

A gyerekeket ne csak az akció megvalósításába, de a tervezésébe is vonjuk be! Nem kell bemutatni egy ilyen eseménynek a gyerekek kreativitására, a tantárgyközi integrációra, a kisebb-nagyobb közösségekre gyakorolt pozitív hatását. Ezek a figyelemfelkeltő képek aztán eljutnak a felnőtt társadalomhoz is. Az akció megismételhető idén is, jövőre is, azután is!

A létrejött alkotásokon, vagy a posztban tüntessék fel a „Mozgásban a víz!” szlogent, és osszák meg a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület FB oldalával is: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057322665572

Ez a felhívás letölthető PDF formátumban itt.

A felhívást az „Azért a víz az úr” című projekt keretében teszi közzé a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

Jelen felhívás az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. Tartalma a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület kizárólagos felelősségét képezi és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját. Az „Együtt egy nyitott, igazságos és fenntartható Európa felé a világban – Negyedik Trió EU Elnökségi Projekt” az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg, a magyar HAND Szövetség; a spanyol La Coordinadora; a belga CNCD-11.11.11 és 11.11.11., mint nemzeti civil szervezeti platformok, valamint a CONCORD, mint európai civil szervezeti szövetség partnerségében, közösen munkálkodva a fenntartható fejlődés és nemzetközi együttműködés területén.

A projekt honlapja: https://presidency.concordeurope.org

Logók: HAND, Presidency Project és Az Európai Unió támogatásával
Visited 152 times, 1 visit(s) today
Oszd meg ezt a bejegyzést az alábbi platformokon:

Kapcsolódó bejegyzések

Sétáló csoport Gárdonyi Géza szobra előtt
Hírek

Újbudai séták

„Újbuda természeti és kulturális értékeinek megismertetése” – 2024-ben 8 helyszínre, mindig a kerület más-más pontjaira szervezünk sétát.

TOVÁBB OLVASOM