Keresés
Close this search box.

A Méta adatbázis

A 2002-2005 között a Széchenyi-terv támogatásával, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete szakmai vezetésével és koordinálásával, 220 botanikus közel 10 000 napi terepmunkájával létrehozott MÉTA adatbázis Magyarország növényzetének és ökológiai állapotának jelenleg létező leginkább valósághű adatokat tartalmazó és legnagyobb térbeli felbontású dokumentációja. Térinformatikai rendszerében közel egymillió tájökológiai, tájhasználati, természetvédelmi és botanikai adatot (6-700 ezer hektár természetközeli erdő, 6-800 ezer hektár természetesebb gyep, vizes területek élőhelyei, ökológiai és természetvédelmi jellemzésük, a degradáció és a regeneráció helyi folyamatai, gyominvázió és más veszélyeztető tényezők) tartalmaz. Országos fedése és kvantitatív, jól elemezhető tudásanyaga révén olyan térképek, elemzések, modellek létrehozását teszi lehetővé országos, régiós és kistérségi léptékben, melyek jól használhatók stratégiai tervezésekhez, pl. területfejlesztés, ökorégiós tervezés, agrár-környezetvédelem, ár- és belvízgazdálkodás, erdőtelepítés, ökoturizmus.

Ha ennél többre vagy kíváncsi, nézd meg a MÉTA-honlapot: www.novenyzetiterkep.hu! Szép képek is vannak rajta!

Mi köze mindehhez egy környezeti nevelőnek?

Az eddigiekből talán érzitek, hogy a MÉTA adatbázis hatalmas szellemi kincs. A szellemi kincsek sajátja – szemben az anyagiakkal – hogy ha megosztjuk őket, nem marad belőle kevesebb, sőt! A MÉTA megalkotói azt szeretnék, hogy az adatbázis a természetet szerető minél több ember közös kincse legyen, mert így szolgálhatja legjobban legfontosabb közös célunkat: természeti értékeink védelmét.

A természeti értékek védelme megismertetésükkel, megszerettetésükkel kezdődik – ez pedig éppen az, amit a környezeti nevelők nagy lelkesedéssel, hozzáértéssel, gyakorlattal, sok-sok tapasztalattal végeznek (főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a természeti értékek megőrzése elválaszthatatlanul összekapcsolódik pl. a (gazdálkodási) hagyományokkal, a falusi kisközösségek életével, a szokások megőrzésével, a fenntarthatósággal…). A MÉTA nagyrészt (de nem kizárólag) kutatókból álló csapata ezért most, az adatbázis elkészültével keresi azokat a környezeti nevelőket, akik a fenti célok érdekében végzett eddigi munkájukat szívesen bővítenénk, gazdagítanák az adatbázis nyújtotta lehetőségekkel.

Ötletek, tervek a Méta felhasználására a környezeti nevelésben

Térképek, térinformatika

Első körben különféle tematikus térképek Magyarország természetes növényzeti örökségéről: pl. növényzeti típusok előfordulása, kiterjedése, természetessége, veszélyeztetettsége; értékes természeti területek; tájhasználati formák; ökorégiók, zöldfolyosók… és még ezernyi más. Ez egy térinformatikai adatbázis „magától értetődő” szolgáltatása. Szép, szép, érdekes, de a KÖRös szemléletnek kicsit „iskolás”? – olvasd el a többi ötletet!

Kis élőhelyhatározó

Tanárember (Kecskés Ferenc) készíti a Kis Élőhelyhatározót, ami reményeink szerint ugyanolyan hiánypótló, önálló tanulói terepi munkát segítő mű lesz, mint testvérei, a Kis Növényhatározó és Állatismeret.

Portál természeti örökségünkről

Tervezünk egy portált, amin egyrészt elérhetők lennének a fentiek, adott területekre még több térkép, háttérinformáció, kirándulás- és erdei iskola-célpontok, fotógyűjtemény, kvízkérdések, kevesebb-több gondolkodást, utánajárást igénylő kérdések, feladatok, önálló búvárkodást igénylő feladatok, terepre kizavaró feladatok, projektek (országos adatgyűjtés, MÉTA-frissítés) végül a KÖR kereksége: komplex, tantárgyközi projektek, pl. egy helyi fenntarthatósági terv…meg amit még el tudunk képzelni (mit? Írjátok meg!)

A KÖR és az ÖBKI tavasszal erre adott be közösen egy pályázatot (Jedlik Ányos Program), amivel ugyan pénzt nem nyertünk, tapasztalatokat annál inkább: van egy részletesen kidolgozott projekttervünk sok-sok jó ötlettel, és alakul az a csapat, akik közösen tudunk munkálkodni ezen a témán: új pályázat beadásán, aztán a megvalósításon. Okt.31-én rangos finn és szlovén partnerekkel beadtunk egy EU-s (Tempus/Socrates/Minerva) előpályázatot: digitális határozók (élőhely, növény,…) egy európai portálon.

Ortmann-né Ajkai Adrienne
aadrienn@dravanet.hu

Visited 6 times, 1 visit(s) today