30 év 3 bekezdésben

1992 március 29-én alakult az egyesület. Őszre már 400 bejelentkezett tag választhatott vezetőséget az alapszabály szerint működő, jogilag is létrejött társadalmi szervezetben. Sosem akartunk ernyőszervezet lenni a környezeti neveléssel foglalkozó egyesületek között, mi egyszerűen azt gondoltuk, segítünk az embereknek és a környezeti nevelőknek a környezetükkel harmóniában élni, és eredményesebben munkálkodni.

A honlapon több nagyobb és több kisebb vállalkozásunk és eredményünk megjelenik (kudarcainkról lehet, de nem érdemes beszélni). Ami igen nagy siker, hogy az emberi kapcsolatokra nagyon figyeltünk (egyesületen belül is, és kifelé is értendő), sokan évtizedek óta dolgozunk együtt – és ez nagyon jó.

A jubileumi évben nemcsak tortát ettünk, és ünnepeltünk. Mindent csináltunk ugyanúgy, ahogy eddig. Kivételesen eredményes évet zártunk, a gazdasági nehézségekre is válaszolva. Újonnan ültetett őshonos fák is jelzik már, elszórva az országban, hogy merre élnek lelkes tagjaink.

Vásárhelyi Tamás

grafika: Saly Sára

  • 30 fa program: 30 őshonos (de legalábbis nem tájidegen) fa elültetése az ország 30 pontján
  • A Kör, Egyesületünk hírlevelének ünnepi különszáma – 2023. január (PDF)
    Mi a szervezet fennmaradásának és sikerének titka? Mi tette vonzóvá az MKNE-t a tagok számára és mi az, ami máig ott tartja őket? Ha pedig a szervezet mögé nézve magukra az emberekre összpontosítunk, felmerül a kérdés: milyen hatások által válik valaki környezeti nevelővé?
    A Kör ünnepi különszámában ezekre a kérdésekre keressük a választ öt olyan MKNE-tag segítségével, akik vagy részt vettek az Egyesület alapításában, vagy már kezdetektől az Egyesületet erősítik. Darvas Katával, Saly Erikával, Vásárhelyi Judittal, Vásárhelyi Tamással és Victor Andrással az ELTE PPK pszichológia alapszakos hallgatói készítettek életút-interjúkat.