Az egyesület tagjai az országban több helyi csoportot is alakítottak, melyek önálló munkatervvel rendelkeznek, és helyi / régiós szintű; tevékenységet fejtenek ki.

Jelenleg négy helyi csoport működik az országban: Baranya megye (1994-), Zala megye (1996-), Debrecen (1999-), Hódmezővásárhely (2003-).

A helyi csoportok mellett a tagság szakmai érdeklődésének megfelelően szakmai csoportokat is alakított, amelyek a környezeti nevelés különböző; részterületeivel foglalkoznak, önszervező; módon.

Három szakmai csoportunk a következő: Múzeumi szakcsoport (1999-), Forrás csoport (emberi erőforrások) (2000-), Vegy-Tan szakcsoport (2003-).

Ifjúsági csoportunk először Köröcske néven működött (2005-2008), majd átvette a stafétabotot a ZölDÖK diákjaiból álló csapat.

Az egyes helyi és szakmai csoportok történetéről, tevékenységeiről és programjáról a csoportok oldalaira kattintva olvashat további részleteket.

Hódmezővásárhelyi Csoport (helyi csoport)

A csoport vezetője: Walterné Böngyik Terézia
Telefon: 62/240-190
E-mail: wtercsi@freemail.hu
Levelezési cím: MKNE iroda

Baranyai Csoport (helyi csoport)

A csoport vezetője: Adorján Rita
Mobil: 30/6630-940
E-mail: rita@koos.hu
Levelezési cím: Mecseki Erdészeti Zrt., Erdészeti Erdei Iskola, 7628 Pécs-Árpádtető

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Baranyai Csoportja 1993. november 9-én 39 fővel, a Pécsi Civil Szervezetek Házában alakult meg. Ma már 100 fő felet vannak tagjaink.

Debreceni Csoport (helyi csoport)

A csoport vezetője: Dr. Csapóné Tábori Hajnalka
Telefon: 52/453-254
E-mail: debreceni-csormolya@mail.datanet.hu
Levelezési cím: MKNE iroda

Zalai csoport (helyi csoport)

A csoport vezetője: Benedek Miklós
Mobil: 30/411-3338
E-mail: benedekmiklos@nagykanizsa.hu
Levelezési cím: MKNE iroda

Nagykanizsai Csoport

A csoport vezetője: Lengyák István
Telefon: 93/314-642
E-mail: i.lengyak@chello.hu
Levelezési cím: MKNE iroda

Forrás Csoport (szakmai csoport)

A csoport vezetője: Darvas Kata
Mobil: 20/326-0486
E-mail: rita@ darvaskata@freemail.hu
Levelezési cím: MKNE iroda

A Forrás csoport 1993-ban alakult ” Emberi-kapcsolatok a környezeti nevelésben” néven, mivel az emberi kapcsolatok minőségének javítását tűzte zászlajára. Az alakuló programon mintegy 40 lelkes környezeti nevelő találkozott, akik annak kimunkálásában vettek részt – a tréningvezető Szamos Böbe irányításával -, hogy hogyan segítheti mindennapi boldogulásukat az önismeret fejlesztés, hogyan vihető be a nevelési tevékenységbe, a környezet megismerésébe egy kis szociálpszichológiai tudatosság?

A kezdeményezést még négy hasonló rendezvény követte. Napjainkra kialakult egy 18-20 főből álló aktív mag, akik a téma jelentőségét stratégiaként kezelve , különböző helyszíneken ( 2003-ban Kunbábonyban) különböző módszertani technikákkal, olykor “önszerveződő” csoportokban 1-1 napos együttgondolkodás keretében dolgoznak az emberi erőforrások fejlesztési lehetőségein, a környezeti nevelés hatékonysága érdekében.

A csoport 2005-ben Cserkúton tartotta “Emberi kapcsolatok” tréningjét, ahol a résztvevők növelték önismeretüket és fejleszthették személyes jövőjükről alkotott képüket.

Múzeumi Csoport (szakmai csoport)

A csoport vezetője: Tatainé Dobcsányi Erzsébet
Mobil: 70/3235-110
E-mail: tataide@freemail.hu
Levelezési cím: 1082 Budapest, Nap u. 37.

A csoport célkitűzései
 
A Múzeumi csoport 1999-ben alakult 18 fővel. Életre hívását az a felismerés vezette, hogy a múzeumpedagógia, a pedagógusok  és a múzeumban dolgozók együttes munkája, hatékonyan  segíthetik a tanulók szemléletformálását , a különböző ismeretek élményszerű megélésének biztosításával.  
A szakmai csoport célja a múzeumpedagógia elismertségének erősítése, az iskolák és múzeumok kapcsolatának szélesítése. A szervezett konferenciák, találkozások, múzeumi látogatások, foglalkozások mind ötletet adnak az együttdolgozás új kereteihez. 2003. októberben hivatalos “Múzeumpedagógiai évnyitó” volt Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol a szakmai csoport képviselte a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületet. Novemberben a Természettudományi Múzeum ismét megrendezte a Muzeológusok  és pedagógusok egymás közt c. szimpóziumot. Erre az alkalomra jelent meg a Múzeumok Mindenkinek 2. füzete.
Múzeumi csoportunk a 2005-ös évben egy e-mail kört alakított, s így is próbáljuk tartani a kapcsolatot. Vannak, akik csak közvetve tudnak kapcsolódni, és a visszajelzések sem tökéletesek még, ennek ellenére sokkal gyorsabb és hatékonyabb az információcsere. Könnyebb megszervezni a közös múzeumlátogatásokat. Fel lehet mérni, ki tud eljönni, és élménybeszámolót kaphat, aki nem tudott részt venni a programunkon. Felhívhatjuk társaink figyelmét jó kiállításokra. Játszhatunk is. (“Mentés másként” címmel.)
A kiadványainkat azzal a céllal adjuk közre, hogy pedagógusok (iskolákban és múzeumokban) olvashassák, ötleteket meríthessenek belőle, és erősödjön hitük, hogy a nemzeti kulturális örökség felhasználható és felhasználandó a közoktatásban.

Vegytan Csoport (szakmai csoport)

A csoport vezetője: Benkőné Di Giovanni Rita
Mobil: 06/20-9120101
E-mail: digirita@t-online.hu
Levelezési cím: MKNE iroda

A Vegytan csoport a legfiatalabb szakmai csoportunk, 2003-ban alakult, taglétszáma 13 fő. Kéthavonta tartja összejöveteleit, ahol módszertani tapasztalatcserékre kerül sor, fontos környezetvédelmi témák megvitatása zajlik, felméréseket végeznek pl. a kémiai szertárakban keletkező veszélyes hulladékok sorsáról. A tanulmányi kirándulások célja: vegyipari üzemek laborok látogatása, ismerkedés környezetkímélő eljárásokkal, azok terjesztése.

Ifjúsági csoport – ZölDÖK

(zöld diákönkormányzat, Budai Nagy Antal Gimnázium) volt és jelenlegi diákjai, Zöld Zugoly – a Művészetek Völgye zöld programjainak csapata, ZölDÖK Hálózat – a zöldök szervezeteket építő iskolák önkéntes diákjai