Keresés
Close this search box.

2019-ben alakult a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzók munkacsoportja. Jelenleg 21 taggal működik, akikhez külsősként csatlakoztak régóta a témában velük dolgozó kollégák Kolozsvárról és Marosvásárhelyről. Tevékenységük középpontjában a beporzó szervezetekre vonatkozó általános ismeretterjesztés, és a mérsékelt égövön (a Kárpát-medencében) a beporzó rovarok védelme, segítése áll. A beporzó állatok a termesztett virágos növények háromnegyedének életében szerepet játszanak. Az asztalra kerülő élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) egyharmadát nekik köszönhetően tudjuk elérhető áron, avagy megfelelő mennyiségben fogyasztani.

Nagyon ambiciózus tervekkel startolt az új csoport, és ezek egy része meg is valósult: már Budapest 5 kerületében állítottak rovarszállót, a XII. kerülettel pedig többrétű munkakapcsolat alakult ki: a rovarszállókon túl Beporzó tanösvényt terveztek (https://zold.hegyvidek.hu/mehbarat-halozat/beporzo-tanosveny), foglalkozásokat tartottak, a kerületi tévében több alkalommal beszéltek a beporzók hasznáról, jelentőségéről, 2022-ben pedig közösségfejlesztő pályázaton nyertek támogatást, többféle tevékenységre. Budapesten kívül egyelőre a Dunakanyarban segítettek rovarszállót készíteni, de készülnek Pécsett is együttműködésre, és más, nem budapesti tagok is tevékenykednek a saját lakóhelyükön.

A kolozsvári NECC (Nature Education Community Center, web: https://www.neccesek.com/, Facebook: www.facebook.com/necces/) szervezettel együttműködésben két példányban elkészült a Beporzó vándortanösvény, egy 32 témában, játékos eszközökkel működő, vándoroltatható tudományos játszóház (felhasználói kézikönyve: https://mkne.hu/beporzo-vandortanosveny/), s ezt már vagy tucatnyi helyen bemutatták, pl. fesztiválokon, családbarát eseményeken, a Föld Napján tartott rendezvényeken és iskolákban.

Mintha most mindenkinek „leesne a tantusz,” hogy nagyon nagy baj van az élővilággal, és segítenünk kell, ahogy tudunk. Nemcsak a pandáknak és koaláknak, madaraknak és békáknak, hanem még a rovaroknak is! Várunk mindenkit a csoportba, van, lesz munka elegendő, és a hatása sem maradhat el.

A csoport vezetője: Vásárhelyi Tamás (tvasarhelyi@gmail.com).

Eseményeikről rendszeresen beszámolnak az egyesület Facebook oldalán (https://www.facebook.com/Magyar-Környezeti-Nevelési-Egyesület-282089598571270).

Eredményeikről szóló beszámolókkal és egyéb hasznos anyagokkal a közeljövőben bővítjük az oldalt.

Visited 35 times, 1 visit(s) today