Meghívás

országos környezeti nevelési konferenciára
2012. szeptember 20-23 között.

Megérett az idő rá, hogy mindazok, akik környezeti nevelőnek vallják magukat (civilek, pedagógusok, tudósok, más területen dolgozók, szülők, ifjak), találkozzanak, üljenek össze, cseréljék ki tapasztalataikat, osszák meg jó gyakorlataikat, gondolkodjanak közösen, mit lehet – mit kell – tenni ebben a jelenlegi, sürgető helyzetben a környezetért, a fenntarthatóságért. Futva menekülhetünk önmagunk elől, vagy megpróbáljuk megelőzni a további bajokat, s megállj-t parancsolunk? Hogyan, mikor, miképp? A megelőzés “mesterfogásaira” van szükségünk, s egymás tapasztalataira…

Az MKNE 20 éves évfordulója jó alkalmat ad erre. Jó hangulatú, tartalmas, színes, nyitott, országos konferenciát álmodtunk meg, ahol mintát adhatunk arra, hogyan kell elkötelezetten, szeretettel munkálkodni egy közös cél érdekében. Felelősen, lélekkel, folyton tanulva, járva mestereink útját, terelgetve másokat a helyes, megelőzést szem előtt tartó úton.

Mindenkire számítunk, mert mindenfelől jöhet a tanulni való, és a szélrózsa minden irányába vinni kell a hallottakat, tanultakat. Köztünk lesznek a környezeti nevelés atyjai, neves tudósok, s azok, akik a helyi fenntarthatóság művelői, településük lelkes környezeti nevelői, a gyakorlatot jól ismerők. Össze kell fognunk, együtt kell lennünk ahhoz, hogy együtt tehessünk!

A megelőzéssel a (lenn-) fenntarthatóságért!

Saly Erika
az MKNE elnöke

A konferencia védnökei:

Hoffmann Tamás a XI. kerület polgármestere

A XI. kerületben, a TIT Stúdió Zsombolyai utcai épületében van az irodánk hosszú évek óta. A kerületben három védett terület is van. A konferenciát egyértelműen itt szerettük volna megrendezni, mert azt gondoljuk, hogy így a “helyi fenntarthatóság” értékeit is képviselhetjük némiképp. Ebben társként szeretnénk látni nemcsak a civil szervezeteket, hanem a helyi önkormányzatot is. Polgármester úr ezt az együttműködést, együttes tanulást jónak gondolja.

Kép forrása: upload.wikimedia.org
László Ervin a Budapest Klub elnöke

Mint tiszteletbeli tagunkat kértük föl az egyik védnöknek László Ervint. A világszerte ismert magyar gondolkodót, aki maradandót alkotott az ökológia, a gazdasági tudományok és a filozófia területén egyaránt, és aki munkásságával segítette a fenntarthatóság tanulását, a fenntarthatóságról való gondolkodást. László Ervin nyílt levelet írt a világ fiataljainak, a rájuk váró feladatok, felelős gondolkodás kapcsán.

Kép forrása: mkne.hu
Pálinkás József az MTA elnöke

Fontosnak tartjuk, hogy a környezet- és a neveléstudomány kérdéseivel tudományos igénnyel is foglalkozzunk. Számunkra megerősítés Pálinkás József (atomfizikus, politikus, egyetemi tanár, tudománynépszerűsítő, és nem mellesleg az MTA elnöke) védnöksége, a konferencia résztvevői számára pedig fontos üzenet lehet. Az általa vezetett Akadémia szerepe egyre nő a környezeti problémák felismerésében, megoldásában.

Kép forrása: www.hir24.hu