A Beporzók munkacsoportról bővebben itt!

BEPORZÓBARÁT ÓVODÁKAT ÉS ISKOLÁKAT! PÁLYÁZAT!

A Beporzók napjának kezdeményezéséről, és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület felhívásáról itt olvashatnak: https://mkne.hu/rovarszallot-minden-iskolaba/

A 2021-es Beporzók napja előtt az Ökogyülekezeti Mozgalom is pályázatot hirdetett a témában: https://reformatus.hu/kuldetesunk/hirek/eljenek-a-beeporzok-hetedhet-hatarban/

Ezen előzmények után az Iskolakertekért Alapítvánnyal közösen együttműködve az alábbi megkereséssel fordulunk a köznevelési intézmények pedagógusaihoz.

Tisztelt Pedagógusok!

Akár itt a járvány, akár nincs, akár nyitnak az iskolák, akár nem, a Természet többé-kevésbé a megszokott rendben működik tovább. Az esztendő is forog, a Föld napja is közeleg, hétfőn pedig a Fenntarthatósági témahét is elkezdődik.

Alulírottak közösen kezdtünk dolgozni a beporzó rovarok védelméért és azért, hogy a téma feldolgozásával a valóság alapú tanuláshoz is hozzájáruljunk. Partnereket várunk, akikkel együtt tudunk majd működni a fenti cél elérése érdekében. Nemcsak azokat az óvodákat, iskolákat szólítjuk meg, akikről most is tudjuk, hogy óvoda- ill. iskolakertet művelnek, hanem újonnan bekapcsolódni vágyó intézményeket is, akik bár óvoda-/ iskolakerttel még nem rendelkeznek, de vállalják, hogy a beporzók védelme érdekében néhány egyszerű lépést megtesznek. Minél többen csatlakoznak, annál jobb a beporzóknak, és a beporzóbarát kerteknek, a természetnek, s nekünk, embereknek is! Hogy kapcsolódni tudjunk egymáshoz, kérjük a felhívásunkhoz csatlakozó iskolákat, óvodákat, hogy az alábbi rövid űrlap kitöltésével regisztráljanak a Beporzó-Barátok csapatába😊: https://forms.gle/uJTdGAjQnEcztDMUA

Hogyan segíthetnek a csatlakozók – akár már holnap – a beporzóknak?

A felhívásunk elég sürgős, tekintettel arra, hogy a faliméhek és szabóméhek már buzgón munkálkodnak, most végzik beporzó munkájukat és gyűjtik az eleséget utódaiknak. Ezért gyors lépésként három javaslatot teszünk:

1. A Föld napjáig ültessenek méhbarát növényeket (ha lehetséges, akkor a gyerekekkel együtt) az óvoda- /iskolakertjük területén vagy néhány virágládában!

2. Helyezzenek ki legalább egy méhecskebölcsőt (legegyszerűbb talán egy „kugli” – azaz egy 6-8 mm-es fúrófejjel kifúrt fatuskó, rönk, vastagabb ágdarab, hasáb) a kert/udvar egy esővédett, virágzó növényekre néző helyére, és kövessék figyelemmel a körülötte zajló eseményeket az iskolaév végéig!

3. Helyezzenek ki egy rovaritató tálat a rovarszálló közelébe!

A csatlakozók a „miértre” és a „hogyanra” néhány további olvasnivalót találnak az alábbi linkeken:

http://www.beporzoknapja.hu/wp-content/uploads/2021/02/Rovarszallo-altalanos-bemutatas.pdf

http://www.beporzoknapja.hu/wp-content/uploads/2021/02/Rovarbarát-kert-létesítése.pdf

http://www.beporzoknapja.hu/wp-content/uploads/2021/02/Egy-rovarszálló-kivitelezésének-rövid-leírása.pdf

http://www.beporzoknapja.hu/wp-content/uploads/2021/02/Miert-fontosak-a-varosi-kertek.pdf

http://www.beporzoknapja.hu/hogyan-tartsunk-tanorat/

Kérésünk, hogy az eredményről a tanév végéig tegyenek közzé pár képet, rövid leírást az óvodai/iskolai honlapon vagy a Facebook-on. Ennek a linkjét a tanév utolsó hetében egy újabb rövid kérdőív körbeküldésével szeretnénk bekérni.

Már tervezzük a közös munka folytatását, melyről értesítjük majd a regisztráltakat is.

Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

Iskolakertekért Alapítvány

KRE Teremtésvédelmi Műhely (MRE Ökogyülekezeti Mozgalom)

puli
🙂