Keresés
Close this search box.

„Felkészülés a fenntarthatóságra nevelés évtizedére”
Projektvezető: Victor András

A KAC-nál elnyert pályázatunk alapján az alábbi témakört járták körül: „Terv készítése a MKNE számára a fenntarthatóságra nevelés évtizedéhez.” Ennek érdekében egy – lényegében jövő-tervező – műhelyt szervezett a projektvezető. Törekedtek arra, hogy a résztvevők között legyenek vezető testületek tagjai is és „mezei” tagok is; legyenek olyanok, akik már részt vettek előző tervező műhelyeken és legyenek „kezdők” is; legyen közöttük „öreg róka” és legyen néhány fiatal (pl.cegyetemista) is.

Előkészítésként három írásos anyag készült el:
Bagi Éva a vonatkozó nemzetközi és hazai (kormányzati szintű) terveket tekintette át,
Vásárhelyi Tamás a MKNE eddigi fejlesztési műhelyeit,
Victor András az eddig elkészült távlati terveket és jövőképeket.

A műhely három lépésben valósult meg.

Az első találkozón (2005. nov. 19.) 18 fő vett részt. Ekkor az írásos anyagokat beszélték meg, s a legjellemzőbb működési hibák okaival, valamint a büszkeségre okot adó eredményeink hátterével foglalkoztak.

A második találkozó (2005. nov. 25-27.) első napjára a Választmányt is meghívták, hogy valamilyen formában ők is bekapcsolódjanak a jövő-tervező folyamatba. Ekkor az egyesület SWOT-analízisét készítették el. Ezután a műhely résztvevői kiköltöztek Nagykovácsiba, s vasárnap ebédig hol plenárisan, hol kiscsoportokban dolgoztak. Vázlatosan megfogalmazták az egyesület jövőképét, felvázolták az egyesület lehetséges tevékenységeit az elöttünk álló évtizedben, kidolgozták számos projekt tervét stb.

A harmadik találkozónak (2005. dec. 3.) kettős célja volt: 1) összefoglalni a tervező-szervező munka eddigi eredményeit; 2) megismerni a társszervezetek vonatkozó elképzeléseit, s kidolgozni az együttműködés lehetséges formáit, területeit

A meghívott szervezetek közül a következők képviselői vettek részt a tanácskozáson: BOCS Alapítvány, Dél-Dunántúli KN Összefogás, E-Misszió, Erdei Iskola Egyesület, Körlánc, MÉTA és Zöld Szív.

A műhely az alábbi célokat érte el:

Visited 3 times, 1 visit(s) today