Felhívás

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület – csatlakozva a sok hasonló figyelemfelkeltő törekvéshez – 2023-ban hirdette meg először az Év beporzói szavazást. Nem egyetlen fajra, hanem egy állatcsoportra szeretnénk felhívni a figyelmet. A közönség három javaslatból, online szavazás útján választja ki a csoportot, és annak részletesebb bemutatását minden évben a Beporzók napja előtt (március 10.) hozzuk nyilvánosságra. Igyekszünk a kiemelt állatokkal kapcsolatos kulturális vonatkozásokat, pedagógiai ötleteket is megosztani.

Az Év beporzói 2024

A 2024. évi versenyben a valódi nappali lepkék közül választottunk ki három kisebb csoportot. A hazai mintegy 3500 lepkefajból csak 170 körüli a nappaliak száma. Pödörnyelvük – melyet általában a laprugóhoz hasonlóan feltekerve, “pödörve” tartanak és csak a táplálkozáskor nyújtanak ki – segítségével olyan virágok nektárjához is hozzáférnek, melyekhez más beporzó rovarok nem. Vannak köztük válogatósak, és vannak, amelyek többféle, vagy sok növényfaj virágját látogatják. Ugyanez érvényes a hernyóikra is, csak ők a zöld leveleket, hajtásokat fogyasztják.

Sok színpompás, látványos fajuk van, pedig a szárnyuk színtelen. A csodálatos színek a szárnyakat tetőzsindelyszerűen borító apró pikkelyek optikai tulajdonságaiból fakadnak. A pigment tartalmú pikkelyek a fehér fény bizonyos színű (hullámhosszú) összetevőit visszaverik, ezt a színt látjuk mi. Más pikkelyek finomszerkezete fényinterferenciát okoz, így látszódik a fémesen csillogó szín. A különböző pikkelyek elhelyezkedése adja ki a szárny mintázatát. Különlegességük, hogy ők látják a piros színt is, ellentétben a legtöbb beporzóval, köztük a méhekkel.

Mindhárom családban vannak védett fajok.

Javaslataink a 2024-es évre?

Melyek is lesznek azok a nappali lepke csoportok, melyeket a 2024. Év beporzói címre jelölünk? Ez most még titok, javaslatainkat 2023. december 15-én tesszük itt közzé.

Szavazás

Szavazás a javaslatok közzététele után, vagyis 2023. december 15-től.  A szavazás mikéntjéről itt találnak majd információt. A szavazatok beérkezésének határideje: 2024. február 15.

Várjuk vissza erre az oldalra 2023 decemberében!

Korábbi Év beporzói

  • 2023  – Faliméhek
    Róluk – és a másik két jelölt csoportról – bővebb információt, valamint egy pedagógusoknak és szülőknek, a faliméhek bemutatásához készített ötletgyűjteményt az Év beporzói 2023-ban a faliméhek oldalon találnak.