Keresés
Close this search box.

Az Év beporzói 2023-ban a faliméhek

Faliméh fotója és a Beporzók napja logója szöveggel: Az Év beporzói 2023-ban a faliméhek

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által meghirdetett, az Év beporzói 2023 szavazáson 1894-en vettek részt. Köszönjük mindenkinek, aki szavazott!

A szavazatok 45%-ával a faliméhek végeztek az első helyen, a szabóméhek és a bányászméhek előtt. Mindhárom méhcsoport hasznos beporzó, de akkor idén a nagyobb figyelem a faliméhek, a rovarszállók és méhbölcsők gyakori vendégei felé fordul. Szelídek, maguktól nem támadnak, nyugodtan gyönyörködhetünk szorgos munkájukban közelről is.

Kora tavasszal van a legjobb ideje annak, hogy egy nádcsomóval vagy kifúrt fadarabbal megpróbáljunk faliméheket csalogatni a környezetünkbe. (Persze nyáron, vagy ősszel sem késő rovarszállót állítani, hálás lesz minden beporzó az őszre, télire biztosított menedékért.)

Tartalomjegyzék

Faliméhek

A méhek közül több mint 4000 faj tartozik a művészméhek (Megachilidae) családjába, és közülük mintegy 350 faliméh (Osmia) fajt ismerünk. Ők eredetileg más rovarok által a fába rágott járatokban, nádszálak üregében, csigaházban, vagy saját maguk által löszfalakba rágott üregekben hozták létre bölcsőiket. A nádtetők uralkodása idején könnyebb dolguk volt, azután a nádtetők is megfogytak, a holt fa is megritkult az erdőkben. A rovarszállókba kitett kifúrt fadarabok és nádkötegek elsősorban ennek a méh-csoportnak segítenek a szaporodásban – ők pedig nekünk segítenek a sok megporzott virág révén. Öröm elnézegetni ezeket a magányosan munkálkodó, szorgalmasan nyüzsgő, dundi, pihés méhecskéket, és hallgatni tavaszi zsongásukat a méhbölcsők körül.
fotók: Szarvas faliméh (Osmia cornuta), Szerző: SmithPetya, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0, és nádcsomók, amelyeket utódaiknak elfoglaltak, majd sárral lefalaztak a faliméhek, szerző: Vásárhelyi Tamás)

További jelöltek voltak az Év beporzói 2023 címre

Róluk se feledkezzünk meg, hiszen ők is hasznos és fontos beporzók!

Bányászméhek

A méhek közül több mint 3000 faj tartozik a bányászméhek (Andrenidae) családjába. Fészkelésük nem feltűnő. Nevüket nem meghazudtolva, a föld alatt ásnak üreget, ott hozzák létre bölcsőiket. Mindegyikbe egy petét raknak, miután meghordták nektárral és virágporral. Számukra a csupasz, nem bolygatott földfelület fontos a fészeképítéshez. Ezek a kis vagy közepes méretű méhecskék magányosan élnek. A virágpor gyűjtésére kialakult „kosárkájuk” van. Azon kevés méhek közé tartoznak, akiknek körében éjjelinek nevezhető (sötétedéskor vagy a koraesti órákban aktív) fajok is vannak.
fotók: Sárga bányászméh (Andrena fulva) Szerző: Nagy Sándor, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0 és őszfejű bányászméh (Andrena cineraria) fészkének bejárata (Dar, S. A. és mtsai, 2021)

Szabóméhek

A faliméhekkel egy családba tartozó, magányos életmódot folytató vadméhek a Megachile nemzetségből. Nevüket arról a viselkedésükről kapták, hogy növények leveleiből többé-kevésbé szabályos alakú foltokat szabnak ki rágójukkal, és ezeket a kis levéldarabkákat cipelik magukkal, hogy a fészek falát azzal tapétázzák ki. A világon mintegy 1500 fajukat írták már le. A rózsa-szabóméh elsősorban a rózsából rág magának nagyobb lapokat, a kis szabóméh orgonából, a málna-szabóméh málnából, mások akácból, bodzából is kiharapdálják a szükséges darabokat. A lucerna szabóméh a lucerna maghozamának kialakításában fontos szerepet játszik, ugyanis a lucerna sajátságos virágjában is hozzá tud férni a nektárhoz – és a virágporhoz.
fotók: Rózsa-szabóméh (Megachile centuncularia). Szerző: Keresztes Gábor, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0; Szabóméh rágása Szerző: Nagy Sándor, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0 

Visited 141 times, 1 visit(s) today
Oszd meg ezt a bejegyzést az alábbi platformokon:

Kapcsolódó bejegyzések