Keresés
Close this search box.

ÖKOESTEK 2020 őszén

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és az Ökogyülekezeti Mozgalom közös ismeretterjesztő előadásai tovább folytatódtak 2020. őszén is.  A vírushelyzetre való tekintettel mindhárom előadás az online térben valósult meg, amelynek nagy hátránya volt, hogy elmaradtak az örömteli személyes találkozások, de nagy előnye is, hogy a földrajzi távolságokat áthidalva sokkal többen tudtunk részt venni. Az online világba idővel már belerázódva pedig egy kicsit sikerült megtalálni a közösségi élményt is ezeken az alkalmakon.

Időrendben áttekintve, Dr. Victor András nyitotta az őszi sorozatot, „Egyensúly(talanság)ok a Világban” című október 21-i előadásával, amelynek során az egyensúlyok és egyensúlytalanságok fizikai, kémiai, biológiai, ökológiai (benne COVID) és humán értelmezéseit tekinthettük át, érzékletes példákon keresztül.  

Nagy Andrea „Hogy és miért kerül a komposzt a tanári asztalra?” című előadása követte a sorban, amely alkalommal betekintést nyertünk a komposztálás ezerszálú szövevényes világába. Miként zajlik egy homeoffice nap a komposztban, miért fontosak a lebontó és felépítő folyamatok, az alkotórészek helyes aránya, és hogy néznek ki a komposztáló élőlények hálózatai? A fenntarthatóság pedagógiája a komposztálás példáján keresztül, valamint a Komposztálás ünnepe voltak még a nagyobb tartalmi egységek november 4-én.

November végén adventre hangolódhattunk Pogány Anikóval, aki „Teremtésvédelem, fenntarthatóság, erőszakmentes kommunikáció: Harcolni a békéért?” címmel rendhagyó online foglalkozást tartott a résztvevőknek, valóságos képzési hangulatot varázsolva a digitális térbe.  Életközpontú”, „mindig az életet keresi” – szokták mondani az erőszakmentes kommunikációra, mivel ez egy olyan kommunikáció, amely összekapcsol, és segít, hogy meghalljuk egymást és eljussunk a közös cselekvésig. Számos kérdésre kaptunk gyakorlatias válaszokat: hogyan fejezzem ki magam, ha hatékony cselekvést szeretnék elérni; hogyan konfrontálódjak? Megtanultuk azt is, hogy a béke bennünk és közöttünk kezdődik, és nem lehet sem magunkon, sem egymáson átlépni ahhoz, ha egy a környezettel és a természettel jobban bánó világot szeretnénk építeni. 

Az ökoestek sorozat terveink szerint folytatódik 2021-ben is, továbbra is nyitott kapukkal vár minden töltekezni vágyót.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Oszd meg ezt a bejegyzést az alábbi platformokon:

Kapcsolódó bejegyzések