A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása (1935, újranyomva: 1996)
2.000 Ft
Ecsedi István, dr.: A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása 133 képpel. (1935) A Déri Múzeum Néprajzi Osztályának ismeretterjesztő, 5. füzete. Debrecen, Dr. Bertók Lajos Könyvkereskedése 1935. Újra nyomva: 1966. 256 o. 22 cm
A szerző célja, hogy megismerhessük, hogy a magyar nép milyen változatosan tudja elkészíteni ételeit. 133 kép gazdagítja a kötetet. Nem ételreceptekről szól a könyv, de csupa olyan ételről, amelyeket valamilyen formában szinte mindenki ismer. Fontos megállapítása a könyvnek, hogy a magyar asszony tud főzni. A nyersanyagok mind itthon teremnek, nincs szükség arra, hogy messzi földről szállítsák azokat.
Mégis nagyon sokat romlott a magyar nép élelmezése a világháború (1935-ben jelent meg a könyv először) óta. Megjelentek a valódi nyersanyagot helyettesítő pótlékok, gyenge szakácskönyvek. A lányok a városban szolgálnak, mint cselédek. Nincs, aki megtanítsa őket az ételek ízletes elkészítésére. A szerző szorgalmazza, hogy az iskolákban ne csak elméleti, hanem gyakorlati dolgokat is tanítsanak, a főzést, mint iskolai tantárgy bevezetését, főzőiskolák létrehozását.
Megismerhetjük a világháború utáni évtizedek élelmezési problémáját, egy akkor nagyon modern élelmiszer ellenőrzési rendszer felállításának igényét.
Azóta már ezek a vágyak életünk minden napjait átható, az egészséges életmódot azóta is vágyó ember valóságává vált.