A mai dátum: 2019.09.20.

Futó projektjeink

Örömmel fogadjuk tagtársaink jelentkezését, ha be szeretnének kapcsolódni a munkába. Fiatalok jelentkezését különösen.2011 decemberében indult a Comenius program által támogatott, 3 éves Real World Learning Network projekt, amelyben 6 európai ország 1-1 környezeti nevelési szervezete mellett az MKNE is részt vesz.

Mi is az a Real World Learning (RWL)?

A magyar munkaelnevezés egyenlőre valós környezeti tanulás (a magyarítási ötletekre nyitottak vagyunk). Ez alatt e projektben az iskolai tantervhez kapcsolódó, tantermen kívül zajló tanulást/oktatást értjük, ahol a diákok maguk tapasztalják a (z elsősorban természetismereti) tananyagot, ahelyett, hogy csak olvasnának, hallanák a róla.

A projektben felmérjük az osztálytermen kívüli oktatás partnerországokbéli helyzetét, majd a szakértők munkacsoportokban dolgoznak és gyakorlati módszereket, útmutatókat készítenek, ajánlanak, és esettanulmányokat mutatnak be.

A projekt eredményeit igyekszünk minél szélesebb körben megosztani, hamarosan elkészül az RWL honlapja, és a tervek szerint létrehozunk egy Európai RWL Hálózatot, amelyhez bárki csatlakozhat. Dolgozni fogunk azon, hogy a projekt eredményei Magyarországon a pedagógiai szolgáltatók mellett az oktatási vezetőkhöz is eljussanak majd.

A projekt folyamatos alakulásáról a KÖR számaiban lehet olvasni:

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a környezeti nevelés terén megvalósuló projekt, melynek során az osztrák és a magyar fiatalok testközelben érezhetik a természetet Bécs mellett és Obornak-Csömödér térségében. A környezeti nevelők bilaterális tapasztalatcseréje kiemelt szerepet kap.  A kétoldalú, eseménydús, természeti élményt biztosító kültéri rendezvények sikeres lefolyása ösztönző impulzus a jövőre nézve.

A környezeti nevelési stratégia kapcsán meghatározásra kerül a jelenlegi helyzet, és javaslat készül a jövőbeni fejlesztési perspektívákra.

 

projektvezető: Újszászi Györgyi