Modern fajták

Nagy termelékenységű, magas tőke- de alacsony emberi munka-igényű, a természetes környezettől (főleg az állattenyésztés estében) erősen elszakadó gazdálkodás (pl. „csirkegyár”). Zárt, iparszerű termelési rendszerek, tömegtermelés, magas fokú gépesítés, automatizálás, vegyszerhasználat (műtrágya, növényvédőszer; gyógyszerek, takarmányadalékok: vitaminok, növekedésfokozók), szélsőségesen specializált fajták jellemzik.  

Modern (szélsőségesen specializált) fajták:

A nemesítés célja, hogy egy-egy – gazdasági szempontból hasznos – tulajdonságot (pl. tej- vagy húshozam) minél jobban feljavítsanak. Ez viszont azzal jár, hogy az élőlény más szempontból „gyengébbé”, pl. betegségekre érzékenyebbé, takarmányával, tartózkodási helyével szemben igényesebbé válik. Ezen ősibb, sokoldalúbb fajtákkal való visszakeresztezéssel lehet javítani (a génbankok egyik szerepe) vagy jobb tartási feltételekkel (pl. zárt rendszerű tartás), gyógyszerezéssel. Utóbbi megoldásoknak sok hátránya is van (a zárt rendszerek drágák, energiaigényesek, környezetszennyezők (hígtrágya), akadályozzák az állatot természetes viselkedésében), a gyógyszerek, takarmányadalékok a fogyasztó ember szervezetébe kerülve egészségügyi problémákat okozhatnak (pl. hormonkészítmények).