A pályázat időrendje 

2014. augusztus 25. A pályázat meghirdetése

2014. szeptember 21. éjfél.

A pályázati anyagok leadási határideje
2014. október Pályázatok elbírálása
2014 - 2015 tele Módszertani börze (erdőpedagógia), IKEA Family szavazás
2015. június Módszertani börze, (biodiverzitás), projektzáró esemény
2015. június 15. A megvalósult pályázatok elszámolásának határideje  

Az MKNE örömmel segít az érdeklődő pedagógusoknak a pályázatok megírásban és igény szerint részt vesz a projektek sikeres megvalósításban is. 

További információért kérjükkeressen minket az otthonazerdoben@mkne.hu e-mail címen.

Amit az erdőről tudni érdemes

Az erdők létfontosságú területek az emberiség és az élővilág számára: bolygónk felszínét 31%-ban erdőségek borítják, itt él a szárazföldi fajok 80%-a és közel 1.6 milliárd ember függ közvetlen ezektől a területektől. Mindeközben az erdők 30%-át valamilyen módon felhasználjuk és átalakítjuk, amivel évente 13 millió hektárt veszítünk el ezekből az értékes területekből.

Tudtad-e...

...hogy mi fán terem az erdők természetessége? Szilfán, berkenyefán, óriás fán, göcsörtös fán, sőt álló és már kidőlt holt fán. Egyszóval olyan fákon, amik a természetes, érintetlen erdőkben (szakkifejezéssel őserdőkben) gyakoriak, a művelt, átalakított (régies szóval kiélt) erdőkben viszont ritkák. Ebből máris nyilvánvaló, hogy a természetesség elsősorban az őserdőkhöz való hasonlóságon múlik. Persze ezt nem csak az említett fák létével vagy hiányával jellemezhetjük, hanem még nagyon sok mindennel: például a fák korának (méretének) sokféleségével, a cserjék és lágyszárú növények fajgazdagságával, az erdő nagyságával, az emberi zavarások (szemetelés, talajbolygatás, korábbi vágások) nyomaival. A legrövidebben talán úgy foglalhatnánk össze, hogy az erdő természetes változatosságával (mondjuk inkább össze-visszaságnak).

A hazai erdők természetességét a fenti nyomon haladva tudományos igénnyel is felmérték, de saját környezeted erdeinek természetességét Te magad is mérheted: csak egy erre kidolgozott adatlapot kell kitöltened.

Magyarország területének mindössze 6%-án található természetes vagy természetközeli növényzet. Ezek főleg a vizekben és szikes területeken találhatók