MKNE
Módszerkosár/tippek/receptek

 

B'la Bá káposzta savanyítás receptje

Csicsóka saláta

Zöldséges tészta fokhagymával

Paprika nélküli lecsó

Fokhagymás sárgarépa

Zellersaláta

Teakészítés

Borjúkötél (tészta)

 

B'la Bá káposzta savanyítás receptje

A káposztafejeket kb. negyedelve gyaluljuk. ( Jó a most kapható "V késes" műanyag gyalu) A sűrű leveles rész legyalulása után a vastagabb levélgerinceket, meg a torzsát káposztareszelővel aprítjuk és a két frakciót a következő fűszerekkel összekeverjük (10 kg káposztához):

      25 dkg só
10 dkg reszelt birsalma
10 dkg reszelt sárgarépa
  1 dkg erős őrölt pirospaprika
  5 g őrölt kömény
  3 g őrölt csombord (borsika)
  3 g őrölt feketebors
  2 g őrölt koriander
  5 db őrölt babérlevél

Ha a káposzta levet eresztett, üvegekbe (vagy káposztasavanyító edénybe) erősen begyömöszöljük (légmentesre). A tetejét műanyagcsillaggal és/vagy szúnyoghálóval leszorítjuk, nagyobb műanyag edénybe állítva, szobahőmérsékleten savanyítjuk. Ha leállt az erjedés (kb két hét múlva) az edényt "fejreállítva" a ki nem forrt lét is kicsurgatjuk. Feloldunk benne 1 mokkáskanál Na-benzonátot és fél mokkáskanál borként, enyhén melegítve. A lét visszaöntjük, az edényt légmentesen lezárjuk. Ha nem lepi el a lé a káposztát, 2,5 %-os sóoldattal pótoljuk. (5 l-es üveghez 6 kg káposzta kell)


Csicsóka saláta

  1. A csicsókát megmossuk, körömkefével  átkeféljük,  apró darabokra szeleteljük, vagy reszeljük

  2. A lilahagymát pucolás után szintén apróra daraboljuk

  3. Salátalevet készítünk só, cukor, borecet, víz, kakukkfű és  szurokfű fűszerek, kukorica (napraforgó is megteszi) olaj segítségével

  4. Mindezt összekeverjük

  5. Egy kis frissen szedett salátaboglárka  levelet keverünk közé

  6. Kedvesen kínáljuk és megesszük

  7. (A szeleket  a szabadban finoman szélnek eresztjük)

Jó étvágyat! - Bia


Zöldséges tészta fokhagymával

  1. Bármilyen, lehetőleg érdekes formájú, nagyméretű tésztát kifőzünk.

  2. Olajon többféle zöldséget párolunk, dinsztelünk egy kis sóval, vegetával, esetleg leveskockával (minél többszínű, annál finomabb, érdekesebb és természetesen értékesebb).

  3. Amikor éppen megpuhul, zúzott fokhagymát keverünk hozzá. Annyit, hogy fokhagyma illata legyen, igen finoman. (A hozzákevert főtt tészta úgyis enyhít majd rajta.)

  4. Összekeverjük a kifőzött tésztával.

  5. Tálalhatjuk reszelt sajttal is, de nem lesz nála annyival finomabb, amennyivel drágább!

Aki kipróbálja biztos, hogy rá fog szokni (kiváló maradék kifőtt tészta hasznosítására, illetve leveszöldség értékesítésére).


Paprika nélküli lecsó

Tábori, laktató eledel, mosogatószer kímélő, finom "citromostea-korcsolya"

  1. Sok-sok vöröshagymát szeletelünk fel karikára (nem kockára, mert úgy tovább csípi a szemünket)

  2. Olajon megpároljuk (kicsit maradhat nyers, hiszen egészségesebb)

  3. Majd paradicsompürével nyakon öntve, kicsit megsózva rottyantunk rajta
    Hozzákeverünk felvert tojást

  4. Mire megkocsonyásodik a fehérje, vegetával, fűszerekkel még ízesíthetjük

  5. Kenyérre kenve, vagy "tunkolgatva" a legfinomabb

Az 5 fős családi adag: 4 fej közepes vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 5 tojás (2 kg kenyér és 5 l tea, felnőtteknek boros- vagy rumos tea)


Fokhagymás sárgarépa

Elkészítési idő: robotgéppel 5 perc, anélkül: ahogy a család besegít. Kellékek: sárgarépa, ki mennyire szereti, 1 kanál majonéz, fokhagyma. Áss ki a kiskertedből  4 db sárgarépát, egészségeset, (vagy végy a zöldséges boltban, piacon)  kapard le a külső bőrszövetet, mosd meg alaposan.  Ha van konyhai szeletelő robotod, a gyufaszál méret  szeletelőn nyomd át.  Ha nincs, élesítsd meg a késed, aprólékos munkával ugyanezt elérheted. Esetleg az angol nyelvleckét addig kapcsold be a magnón, ne vesszen kárba az időd. 2-3 gerezd fokhagymát préselj össze, vagy vágd apró darabokra, pici sóval, s egy evőkanál majonézzel keverd össze.

Sült húsok mellé, grill partikhoz, no meg csak úgy magában is nagyon finom.


Zellersaláta

Elkészítési idő robotgéppel 5 perc, anélkül (?) Kellékek: zellergumó, alma, dió, majonéz, citromlé. Az előbbihez hasonlóan, áss ki a kertből egy szép egészséges zellergumót. Szedj a fáról két kisebb, vagy egy nagyobb savanykás almát. Hámozd meg, a héját a komposztra vigyed. (Darvas Kata biztosan örülni fog.) A zöldjét tedd vízbe, jó lesz a héten még valamibe. Szintén gyufaszál nagyságúra szeleteld mindkettőt, citromot csavarj rá, hogy ne barnuljon meg, majd egy kanál majonézzel, 5 szem darált dióval keverd össze. Bármihez fogyaszthatod. Én csak úgy magában is szeretem.


Teakészítés

Finom, üdítő teakeverék: 3/6 rész menta - jó, ha többféle menta van benne, vizimenta, fodormenta, borsmenta és nagyon kevés csombormenta - 2/6 rész kakukkfű és 1/6 rész szurokfű.
Ha keserű teához több cukrot tesztek, eltűnik a keserű íz.
A legtöbb tea forrázással készül, de a csipkebogyót csak áztatni kell langyos vízben kb. fél napig.Szárítás: napfénymentes, szellős, meleg helyen. A növényeket vékony rétegben rakjuk a szárító - tepsikre és gyakran forgatjuk. A bodzatányérokat, fejükkel lefelé, kifeszített spárgákra fektetjük. A szárítmányok akkor vannak készen, amikor pattanva törnek, és ízüket leginkább úgy tartják meg, ha színükből sem veszítenek a száradás folyamán. A csipkebogyókat szedés után azonnal vágjátok ketté, és terítsétek el egy sorban. Az egymáson hagyott bogyók meglágyulnak. Száradás után magvaljátok ki, majd ritkaszövésű szitán rázzátok addig, amíg minden szösz kihull, és a bogyók belseje is ugyanolyan fényes lesz, mint a külseje. A munka eredménye: lényegesen jobb ízű és szöszöktől mentes tea lesz.


Borjúkötél (tészta)

A Forrás Csoporttal Kunbábonyban jártunk továbbképzésen és nagyon finomat sütöttek nekünk a helyiek a kemencében. Fűtsük be a tábori kemencéket és csináljunk a gyerekekkel közösen borjúkötelet!
Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt, 1 tojás, 20 dkg vaj (Sajnos a RAMA margarin is tartósítószeres!), 2 dl tejföl, kiskanál só, 5 dkg élesztő ( 2 dl tej , egy teáskanál cukor a felfuttatáshoz), 1dl olaj. Az öntethez: 6 db tojás, 4 dl tejföl, kiskanál só. A mártáshoz: 4 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma.

Lágy kalácstésztát dagasztunk, amikor kész, ráöntjük az olajat, felemelgetjük a tésztát, hogy alulra is menjen olaj. Szakajtóruhával letakarva egy órát pihentetjük meleg helyen (nem tűző napon!). A megkelt tésztából hosszú csíkokat sodrunk a kezünkkel, kettőbe hajtjuk és megfonjuk. A "borjúköteleket" kis távolságra egymástól betesszük a tepsibe (az a jó, ha összekelnek) és leöntjük az öntettel. Megsütjük, felszeleteljük és fokhagymás tejfölbe tunkolgatva megesszük. (Még nekem is sikerült, pedig nem vagyok egy tésztagyáros!) Szó mi szó, utolsó fázis az ujjnyalogatás lesz! (Ugyanebből a tésztából kalácsot is sütöttem a kemencében, és annak is nagyon jó volt.)

 

 
 

Új lap - 1