MKNE
Módszerkosár/tippek/barkácsolás
2005. július 21.

 

Ünnepváró örömök

Gipszlenyomat készítése

Sókerámia levéllenyomatok

Kincses doboz

Barkaágra akasztható filcfigurák húsvétra

Hordozható kiskert

Tábori kukucska

 

 

Ünnepváró örömök

A Praktikából vettem az ötletet: készítsünk adventi naptárat az osztályban. Pl. jó ötlet a gyufásdoboz újrahasznosításával, 24 dobozból összeragasztott fenyőt formázó alakzat. Minden dobozba rejtsünk valami érdekes meglepetés-tevékenységet (pl. játékleírás, rövid vetélkedő, egy séta terve, egy szép vers vagy ének, egy közös kaland terve, egy közös jócselekedet ötlete). Azokra a napokra, amikor nem jövünk iskolába, rejtvényeket, vicces feladatokat, jócselekedet-lehetőségeket tegyünk. Mindennap reggel nyissunk ki egy gyufásdobozt, és azzal a tevékenységgel kezdjük a napot, amit találunk benne. Az utolsó iskolai napon bontsuk ki a hátralévő napok dobozait is, és a fennmaradó napokra mindenki válasszon magának a rejtvényekből, feladatokból.
A dobozokat úgy is megtölthetjük, hogy a pedagógus a tantervhez kapcsolódva megtervezi a dobozok tartalmát, és úgy is, hogy minden gyerek ír valamit, hogy mit lenne jó csinálni, és ezeket összekeverve rakjuk a dobozokba. Így mindenkinek meglepetés lenne! Akik szeretik a forró helyzeteket, kalandokat és irányítani is képesek, az utóbbit válasszák! Húzzuk ki a gyufát közösen! (Ilyenkor mindig nagyon sajnálom, hogy nem tanító néni vagyok. De majd az unokáimmal kipróbálom!) Ha valaki kedvet kapott a lebonyolításhoz, írja meg, mik kerültek a dobozokba, és hogyan sikerült!

 Bia

 


 

Gipszlenyomat készítése

A gerincesek lábnyomait hazavihetjük nemcsak fényképen, hanem gipszöntvény formájában is. Nem kell hozzá más, csak egy kis csomag gipsz (por), kevés víz, edény, keverőlapát, műanyag vagy papírgyűrű. Na, meg kézügyesség. A lábnyom méretének megfelelő gipszmasszára lesz szükség.

A lenyomat rögzítése:

 1. Óvatosan tisztítsd meg a nyomot a belehullott levelektől, piszoktól.

 2. A megfelelő méretű gyűrűt helyezd rá a lábnyomra. A gyűrű átmérője, alakja illeszkedjen a nyoméhoz, annál egy kissé legyen csak nagyobb. A gyűrű magassága kis nyomoknál kb. 20mm legyen.

 3. A tejföl sűrűségű gipszmasszát óvatosan öntsd bele a gyűrűbe úgy, hogy a gipsz a gyűrű felső pereméig legyen. Mindig csak annyi masszát keverj be, amit azonnal (néhány perc) fel is használsz.

 4. Várd meg míg a gipsz kellően megköt. Ez 15-20 percet vesz igénybe. A kötés gyorsasága függ a massza sűrűségétől és a hőmérséklettől. A kötés során a gipsz felmelegszik. Ha már újra kihűlt, akkor megkötött.

 5. A gyűrűt emeld fel a lábnyomról és óvatosan tisztogasd meg a durvább szennyeződésektől. Tedd el egy megfelelő dobozba, amelyben nem sérülhet meg.

 6. A táborban finomabb ecsettel tisztogasd meg a lenyomatot a belehullott apróbb szennyeződésektől, talajrészektől, növényi daraboktól. A hátuljára írd fel a fontosabb ismertetőjegyeket (mikor, hol készült, mely fajtól származik).

"A fentiekben ismertetett módszer csak a kötöttebb, keményebb talajokban lévő nyomok rögzítésére alkalmas. Igen nehéz rögzíteni a száraz, morzsálódó, homokos talajokban található nyomokat. A hóban fellelhető nyomokat is inkább csak fényképezhetjük, hiszen a felmelegedő gipsz hatására a hó megolvad. Persze ez ne vegye el a kedved a gyűjtögetéstől, hiszen kísérletezni mindenkinek szabad..."

 Kosznai Norbert: Nyomok a homokban

 


 

Sókerámia levéllenyomatok

Sókerámia alapanyaga: két rész liszt, egy rész só, egy rész víz, étolaj
A sókerámia alapanyagait összegyúrjuk, majd kinyújtva négyzet alakúakra vágjuk. A leveleket, terméseket belenyomjuk, lenyomatot készítünk. Alacsony hőmérsékleten kisütjük. A lenyomatokat festékkel ki is festhetjük. Színezhetjük lilakáposzta főzött levével.

 


 

Kincses doboz

Készítsünk hajtogatással papírdobozt. Kemény kartonlapokkal rácsozzuk be. A kirándulásaink során gyűjtött apró érdekességeket tárolhatjuk benne. A tábor végén készítsünk kiállítást a dobozok tartalmából.

 


 

Barkaágra akasztható filcfigurák húsvétra

A csirke és kacsa sablonja azonos, különbség a csőrük. Két darab sárga filc mintát kivágni, sárga cérnával összevarrni, belevarrni a lábat és a csőrt. A láb alját cikcakk ollóval elvágni. A szeme mindkét oldalon 1-1 fekete gyöngy. Az akasztó sárga cérna. Tyúkanyó: kicsit nagyobb sablon után fehér filcből készül, fehér cérnával varrva. Csak a test dupla, a csőr, a láb szimpla.

 Emri Erika napközis tanító néni

 


 

Hordozható kiskert

Fiatal "művészek" egy hordozható kertet, vagy terráriumot terveznek és csinálnak, egy nagy műanyagflakonba, felhasználva azokat a növényeket amelyeket termesztettek, vagy a szabadban gyűjtöttek.

 

Alapanyagok:

 • nagyméretű, átlátszó, széles szájú műanyagflakon, vagy üveg, fedővel

 • apró kavics és faszén törmelék (kis-állatkereskedésből)

 • kerti föld, virágföld és egy tál

 • három apró növény, amelyet be tudsz szerezni, ha: a szabadban gyökerestől  kiásod, magról neveled tejfölös-dobozban vagy megvásárolod egy kertészetben

 • kanál és villa

 • flakon szóró fejjel

 • közvetett fény egy polcon, vagy ablakpárkányon (nem közvetlen napsütés)

Elkészítés

 • Rakj egy réteg kavicsot az üveg aljára.

 • Helyezz egy réteg faszenet a kavics tetejére.

 • Keverd össze egy edényben a kerti földet és a virágföldet. Helyezd a keveréket a faszén tetejére, nyomd le és egyengesd el.

 • Áss három apró lyukat a növények (földlabdás) gyökereinek.

 • A villa és a kanál segítségével óvatosan helyezd be a növények földlabdáit a talajkeverékbe ásott mélyedésekbe.

 • Rendezd el a talajt a gyökerek körül és igazítsd a növényeket a helyükre. Spriccelj vizet a növényekre.

 • Csavard rá az edényre a tetőt és helyezd világos helyre, de ne közvetlen napfényre. A tető segít a pára lecsapódásában és nedvesen tartja a növényeket, mint egy kis melegház.

 • Kezdetben hetente öntözd, amíg a növények megerednek, aztán szükség szerint. A hordozható kertet a ház különböző részein elhelyezve figyeld meg, hogy a növények az új hely- és fényviszonyokra hogyan reagálnak.


 

Tábori kukucska

A British Council programismertetőjében láttam egy kiállításról egy kukucskálós képet, igencsak megmozgatta a fantáziámat, mi lehet belül?! Ki lehetne próbálni a gyerekekkel a táborban is! Első nap közösen megépítenénk a kukucskálót, aztán egész héten cserélgethetnénk benne az érdekesebbnél érdekesebb kukucskálnivalót! 

 Bia

 
 

Új lap - 1