Konferencia/Információ A mai dátum: 2020.11.30.

Utak a fenntarthatósághoz - A megelőzés tanulása
2012. szeptember 20-23.

A konferencia célja

Az idén 20 éves Magyar Környezeti Nevelési Egyesület több hasonló profilú, aktív civil szervezettel együttműködve országos konferenciát rendez Budapesten. Itt azonban nem a múltra, hanem inkább a jelenre és a jövőre akarunk tekinteni. A konferencia célja annak körüljárása, hogy milyen tudást, készségeket kell minden egyes személynek, és a szűkebb-tágabb közösségeknek elsajátítaniuk ahhoz, hogy megelőzhessük korunk megannyi környezeti, vagy a környezettel kapcsolatba kerülő problémáját, vagy azok továbbterjedését.

A konferencia címéről

Közhely már (amelynek összetett voltát és mélyebb hátterét gyakran szem elől tévesztjük), hogy az emberiség által a Földön létrehozott globális, vagy lokális környezeti károk és gondok kialakításában sokféle, és sokrétű kölcsönhatásban működő egyéni és társadalmi pszichés és szociológiai tényezők is nagy súllyal vesznek részt. És az is közhely, de nem eléggé feltárt és elmélyített ismeret, hogy minden egyes embernek szerepe és lehetősége van a folyamatban és a jobbításban is. A megelőzés eredetileg az egészségügyből vett vezérelv. Mostanra már sokkal bővebb értelemben, általános gazdasági, ökológiai és társadalmi, akár globális jelentéssel is bír a prevenció. A környezeti (avagy fenntarthatóságra) nevelésnek ehhez lehetséges hozzájárulását szeretnénk a konferencián felvázolni, és utóbb kiadvány formájában közzétenni.

Aktivizáló együttlét

A témának szellemi előzménye az MKNE szervezésében, széles társadalmi részvétellel kialakított, és 2010-ben másodszor frissített Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia. A mostani konferenciát is úgy tervezzük, hogy kiemelkedő személyiségek plenáris előadásai, és a résztvevők szekcióelőadásai mellett minden résztvevő aktív műhelymunkájával készülő, közzé adható eredményeket hozzunk létre. A szervezők a "hivatalos" programon túl meglepetésekkel, váratlan eseményekkel, érdekes kiegészítő programokkal szeretnék ezt a konferenciát a hazai környezeti nevelés kiemelkedő idei eseményévé emelni.

Várjuk Önt és kollégáit!

Magyar Környezeti Nevelési EgyesületMKNE logó
Duna MúzeumDuna Múzeum logó
Független Ökológiai KözpontFÖK logó
HUMUSZ SzövetségHUMUSZ logó
Magosfa AlapítványMagosfa logó
Magyar Természettudományi MúzeumMTM logó
KörláncKörlánc logó
Oktatáskutató és Fejlesztő IntézetOFI logó
TIT Stúdió EgyesületTIT logó
Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő MozgalomZöld Szív logó
UNESCOUNESCO logó