Aktuális/Az idén 21 éves Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia aktuális megújítási folyamata magasabb szintre lépett A mai dátum: 2021.01.17.

Az idén 21 éves Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia aktuális megújítási folyamata magasabb szintre lépett

Sajtóközlemény, 2019. március 10.

A több száz közreműködő munkájaként létrejött javaslatcsomag, mint kiadvány először 1998-ban, majd 2003-ban és 2010-ben jelent meg a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE) gondozásában. A jelen megújítási folyamat 2017 óta tart. Az ország több településén és országos illetve Kárpát-medencei rendezvényeken, valamint írásban született több mint 200 szakmai javaslat.

2019. március 2-án műhelymunka keretében 48 szakértő, szerzőtárs értelmezte az eddigi eredményeket, a tervezési feladatokat. A szerzők együttesen 37 különböző szakmai és civil szervezet képviselői vagy aktivistái, ezzel tovább növelve a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia megalapozásban részes felek sokféleségét. A résztvevők elfogadták, hogy a civil és szakmai körökön kívülállóknak szóló javaslatokat szakmai ajánlásként, míg a – legalább részben – végrehajtási felelősséggel vállalható javaslatokat célkitűzésként fogalmazzák meg. A Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégiai Alapvetés (NKNSA) szerkezete most sem ágazatok szerint alakul, hanem az emberélet állomásai és a társadalmi rendszerek szerint, azonban – a javaslatok és a jó gyakorlatok kulcsszavain keresztül – lehetővé fogja tenni a környezeti elemek vagy a legnagyobb környezeti, fenntarthatósági problémák szerinti értelmezést.

Az egésznapos műhelymunka feltételeinek biztosítását és a műhelymunka szakmai eredményeinek összegzését az Agrárminisztérium támogatása tette és teszi lehetővé, melyért a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület a köszönetét fejezi ki.

A szerkesztőtársak a kéziratfordulókat nyár közepéig szeretnék lezárni. A következő hónapokban sok másféle feladat is vár a résztvevőkre és az egyesületre. Attól függően, hogy a stratégiai munka mellett lakossági, mecénási vagy költségvetési támogatáshoz képes-e jutni az MKNE, tervezni lehet a fenntarthatóságra nevelési jó gyakorlatok kiterjesztett gyűjtését, és a kéziratokat megtárgyaló konferencia megszervezését. Forrásfüggő az is, hogy az NKNSA új változata csak online lesz-e elérhető, vagy egyes részei papíron is megjelennek.

További részletek az egyesület honlapján elérhetők: www.mkne.hu. Az egyesület várja az érdeklődőket és a támogatókat. Érdeklődni az mkne@mkne.hu címen lehet. Az immár 21 éves szakmai kezdeményezésnek – a világ, a társadalom és a tanulástámogató rendszerek jelentős átalakulása miatt sürgető – megújulását anyagilag támogató számla száma: 16200151-00270519. A közlemény rovatba kérjük, írják be: NKNSA.