Csoportok/Múzeumi csoport A mai dátum: 2020.11.30.


Múzeumi Csoport (szakmai csoport)


A csoport vezetője: Tatainé Dobcsányi Erzsébet
Mobil: 70/3235-110
E-mail: tataide@freemail.hu
Levelezési cím: 1082 Budapest, Nap u. 37.

A csoport célkitűzései
 
A Múzeumi csoport 1999-ben alakult 18 fővel. Életre hívását az a felismerés vezette, hogy a múzeumpedagógia, a pedagógusok  és a múzeumban dolgozók együttes munkája, hatékonyan  segíthetik a tanulók szemléletformálását , a különböző ismeretek élményszerű megélésének biztosításával.  
A szakmai csoport célja a múzeumpedagógia elismertségének erősítése, az iskolák és múzeumok kapcsolatának szélesítése. A szervezett konferenciák, találkozások, múzeumi látogatások, foglalkozások mind ötletet adnak az együttdolgozás új kereteihez. 2003. októberben hivatalos "Múzeumpedagógiai évnyitó" volt Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol a szakmai csoport képviselte a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületet. Novemberben a Természettudományi Múzeum ismét megrendezte a Muzeológusok  és pedagógusok egymás közt c. szimpóziumot. Erre az alkalomra jelent meg a Múzeumok Mindenkinek 2. füzete.
Múzeumi csoportunk a 2005-ös évben egy e-mail kört alakított, s így is próbáljuk tartani a kapcsolatot. Vannak, akik csak közvetve tudnak kapcsolódni, és a visszajelzések sem tökéletesek még, ennek ellenére sokkal gyorsabb és hatékonyabb az információcsere. Könnyebb megszervezni a közös múzeumlátogatásokat. Fel lehet mérni, ki tud eljönni, és élménybeszámolót kaphat, aki nem tudott részt venni a programunkon. Felhívhatjuk társaink figyelmét jó kiállításokra. Játszhatunk is. ("Mentés másként" címmel.)
A kiadványainkat azzal a céllal adjuk közre, hogy pedagógusok (iskolákban és múzeumokban) olvashassák, ötleteket meríthessenek belőle, és erősödjön hitük, hogy a nemzeti kulturális örökség felhasználható és felhasználandó a közoktatásban.